Арешт майна боржника

Арешт майна боржника — це один з етапів поводження з майном боржника, який несе примусовий характер, в випадку, якщо добровільно воно не виконується. Регулюється це питання Законом України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 № 606-XIV, зі змінами та доповненнями.

Під терміном «майно» треба розуміти не тільки окремі речі, але й майнові права людини. Сам арешт на майно боржника може накладатися Державною виконавчою службою, він включає в себе такі етапи:

  • Винесення постанову судом про відкриття арешту на майно боржника
  • Винесенні постанові про арешт коштів, матеріальних благ, та інших цінностей боржника, навіть ті що знаходяться на рахунках у банках, та інших фінансових установах.
  • Винесення постанови на арешт майна і заборону на його відчуження
  • Проведення опису майна боржника і накладення на нього арешт

Арешт майна несе за собою негативні наслідки, власнику забороняється користуватися майном, передавати на тимчасове або постійне користування третім особам, продавати, дарувати його. У випадки якщо на майно накладено арешт, то власника позбавляють однієї з тріади правомочностей до свого майна — користування ним, є і випадки коли позбавляють абсолютно всіх — володіння і користування. Після арешту майно належить вже іншій особі.

Арешт може бути накладено за заявою. На практиці зустрічаються дуже різні і «дивні» випадки, коли майно належить іншій особі, що не боржникові, або ж коли воно перебуває в заставі. Але з кожною ситуації можна знайти вихід, головне правильно його шукати, і дії повинні бути конкретними.

© Юридические услуги — Возврат долгов Киев